Danmarks ældste nationalrute

Vestkystruten fra Rudbøl til Skagen er et eksempel på et godt samspil mellem en national rute og en række lokale stier/ruter skabt til forskellige formål

Hvor Vestkyststien skifter retning, er den mærket med dette skilt. Foto: Karl Bencke, maj 2010. (Fra http://denstoredanske.dk)

Vestkystruten er mere end blot en cykelrute: Den er også lokale ruter til panoramaudsigter, mountainbike, vandre- og madpakketure. Og en lang fortælling om mennesket, naturen og havet. 

Du kan læse mere om ruten på linket her
 
Danmarks ældste nationalrute 
Vestkystruten følger Jyllands vestkyst op gennem de ti kommuner, der grænser op til Vesterhavet og Vadehavet.

På sin vej passerer den blandt andet to nationalparker i Thy og Vadehavet, Naturpark Vesterhavet og en række spændende byer såsom Danmarks ældste, Ribe.

Den er etableret i 1970'erne og 1980'erne, og indgår - sammen med en del af Østkystruten - i den internationale North Sea Cycle Route (Nordsøruten), verdens længste cykelrute. 
 
En af Danmarks længste  
Ruten er en af Danmarks længste cykelruter (560 km); kun overgået af Østkystruten (650 km) og Limfjordsruten (610 km). 70 procent af ruten forløber på asfalt, men der er også korte strækninger med stabilt sand og stenmel.

En betydelig del af ruten går ad stier i eget tracé, og det har været ambitionen, at hele ruten skulle være fri for motoriseret trafik. De er endnu ikke tilfældet, hvorfor den løbende forbedres med henblik på størst mulig sikkerhed og fremkommelighed.

Pausesteder understøtter ruten 
Langs ruten er der oprettet 9 pausesteder. De er specielt indrettede til cyklister. Her kan de finde information og slappe af med hængekøjer mm. Flere steder har også strøm til elcyklen og vand.

Praksiseksempler