På dybt vand

Snorkelstier gør det nemmere for folk, der gerne vil se havets forskellige fisk og andre dyr tæt på

Foto: Facebooksiden "Undervandsstien ved Fuglsø Strand"

Stier og ruter er normalt noget, der forbindes med et forløb på landjorden, men gennem de seneste år er der kommet stadig flere stier og ruter under vand til forskellige formål. Det gælder også de såkaldte snorkelstier i Nordsjælland.

Hvad er en snorkelsti?
En snorkelsti er en sti på havbunden, hvor man kan se forskellige dyr og planter. En bøje markerer starten på stien, og på havbunden under bøjen, vil der være en tavle, hvorpå man kan læse, hvad man skal kigge efter. Fra tavlen vil der så løbe et reb langs bunden, som man kan følge, og hvor der er chance for at se forskellige havdyr. 
Læs mere om snorkelstier i 'Motion og sundhed: Hæfter om friluftsfaciliteter nr. 3'  

Flere snorkelstier på vej
Udover de to snorkelstier, der allerede ligger i Kronborgbugten, er fire nye snorkelstier ved Hornbæk, Snekkersten, Hellebæk og Nivå på vej.

Man kender dog også andre undervandsruter, for eksempel ved Kerteminde, hvor man også har vægt på naturformidling. Men også ved Fuglsø Strand i Nationalpark Mols, som dog mere har fokus på aktivitet og udfordring med forhindringer, som svømmeren skal under eller igennem.

Alle kan udforske havets dyr
Meningen med snorkelstierne er, at gøre badegæster opmærksomme på, at alle kan få noget ud af at snorkle og udforske havet på egen hånd. Stierne er ubemandede og placeret på de steder, hvor det er bedst at dykke, så folk uden ekspertise har en chance for at observere havets dyr. 

Hvem benytter stierne?
I 2017 undersøger Øresundsakvariet og forskere fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet hvor mange mennesker, der rent faktisk benytter stierne.

Praksiseksempler