Uderum til leg for børn og motion for voksne

Glenten Motions- og Legerum er både en naturlegeplads for børn og et udendørs motionsrum for voksne. Projektet er et godt eksempel de overvejelser, man bør gøre sig, når man planlægger til forskellige målgrupper

Glenten i Knurrenborg Vang ved Fredensborg er naturlegeplads for børn og et udendørs motionsrum for voksne.

Temaet for naturlegepladsen er ’Danske dyr og insekter’ og rundt om legepladsen er 12 træningsinstallationer for voksne placeret i en cirkel.

Hvert motionselement er forbundet med en balancebom, så en tur rundt på pladsen træner alle større muskelgrupper og balancen, koordinationen og konditionen. 

Se flere eksempler på faciliteter til træning og aktivitetslege i publikationen 'Motion og sundhed: Hæfter om friluftsfaciliteter nr. 3'  

Hjælp til at komme i gang
For at sikre, at området bliver taget i brug, er der i perioder regelmæssige arrangementer, hvor instruktører introducerer til for eksempel crossfit, aktivitetslege og træningsmuligheder på og i naturen omkring pladsen. 

Understøtter aktivitet - ikke ophold
For at undgå at området bliver ramme om alt for mange børnefødselsdage eller frokostudflugter, der kan forstyrre den primære leg og motion, er der helt bevist ikke etableret rastefaciliteter som for eksempel borde og bænke.

Hvem er faciliteten tiltænkt?
Glenten Motions- og Legerum er et godt eksempel for en faglig diskussion om hvilke aldersgrupper en ny facilitet er tiltænkt, og om placeringen er optimal i forhold til denne:

  • Vil træningsfaciliteter ikke ofte være lige så attraktive for legende børn som for voksne motionister - og vil de derved blive forstyrret i deres træning?
  • Vil børn egentlig bruge legefaciliteten i tiltænkt grad, når den ligger et stykke væk fra deres bopæl?
  • Hvis børn skal følges af en voksen, mangler der så ikke rastefaciliteter for familien?

Glenten Motions- og Legerum ligger frit tilgængeligt på Lysthusbakken i Knurrenborg Vangs nordlige del ca. 500 meter fra det nærmeste boligområde og Fredensborg Skole.

Hvem står bag pladsen
Initiativet til pladsen er taget af Partnerskabet Gang i Fredensborg, der er indgået mellem Fredensborg Kommune, Naturstyrelsen og DGI Fredensborg.
Læs mere om partnerskabet 'Gang i Fredensborg' her.

Praksiseksempler