Ny sti blev vejen fra konflikt til samarbejde

En årelang uenighed blev til en win-win-løsning, da en grundejerforening, kommune og lodsejer gik i dialog om en genvej til stranden

Her skød både gående og cyklister før genvej til stranden tæt forbi lodsejerens hus og terrasse.

’Vi smutter da lige over her’. Sådan tænkte flere og flere mennesker ud for en sommerhusgrund i Klint.  Lodsejeren kunne fra huset og haven kun se til, mens den uautoriserede skyden genvej til stranden dannede en trampesti tværs gennem grunden. Efter det kom mountainbikerne og hundelortene.

Privatskilte var ikke vejen frem
Til at starte med forsøgte grundejeren sig med privat-skilte og forbudt-skilte af den ene og den anden art for at holde folk væk. Skiltene blev et efter et lagt ned af utilfredse spadserende, og sagen endte hos borgmesteren.

Ny sti langs skellet
Situationen, der ellers var i hårdknude igennem en årrække, blev løst med en dialog, som lodsejeren tog initiativ til. Løsningen blev etableringen af en ny sti til stranden. 

Fælles bidrag til en løsning

Sommerhusejeren afgav frivilligt omkring 300 kvadratmeter i kanten af sin grund. Her blev den nye sti ført langs skellet, og afgrænset fra resten af grunden af et krat. Placeringen af den nye sti gav privatliv til både hus og grund. 

Odsherred Kommune betalte rydning, landinspektør, tinglysning og officiel skiltning af den nye sti – både der hvor den uautoriserede trampesti gik, og der hvor den nye sti blev lavet. Grundejerforeningen stod for information om den til områdets beboere. 

På den måde blev dialog vejen til en win-win-løsning for alle. Senere fik stien kælenavnet ’Helles sti’ – opkaldt efter lodsejeren.

 

Praksiseksempler