På sporet i skoven

En privat mountainbikebane med spor og vaskepladsfaciliteter på Langesø Gods giver nye muligheder for både mountainbikere og private skovejere

Vaskeplads til mountainbikere på Langesø Gods. Foto: Langesø MTB

Baggrunden for mountainbikesporet i Langesø skov er, at Langesø Gods gennem en årrække oplevede en stigende brug af skoven til MTB-kørsel - desværre også i skovområder, hvor det ikke er tilladt at færdes på cykel. I stedet for at prøve at stoppe kørslen, valgte godset at åbne et MTB-spor, der blandt andet går på veje og til områder, som normalt ikke er tilgængelige for cyklister. Men dog kun ved betaling i form af en licens eller dagskort. På den måde viser sporet ved Langesø Gods, hvordan forebyggelse af ulovlig mountainbikekørsel i private skove kan gå hånd i hånd med hensynet til indtjening og konflikthåndtering - til gavn for såvel private lodsejere som mountainbikere. 

Du kan finde flere eksempler på understøttende faciliteter til mountainbike i publikationen 'Motion og sundhed: Hæfter om friluftsfaciliteter nr. 3'  

Vaskefaciliteter støtter brugen
Mange motionsaktiviteter finder ikke nødvendigvis sted lige der, hvor man bor. Det udfordrer blandt andet de motionister, der kommer langvejs fra og som ofte har brug faciliteter til støtte for deres aktiviteter. Det gælder også mountainbikere, hvor for eksempel muligheden for at vaske mudder og skidt af cyklen inden turen går hjem, er efterspurgt. En efterspørgsel, som Langesø Gods har efterkommet i forbindelse med deres bane.

Skotland er længere fremme
I Skotland er initiativer med faciliteter til støtte for udøvelse af friluftsliv mere udbredt og udbygget end i Danmark. For eksempel i forbindelse større satsninger på anlæg til mountainbike, som led i oplevelsesøkonomi og den regionale udvikling. 

Praksiseksempler